« c. Influències prenatals | Main | 2.1 Característiques del nadó »

2. El naixement i els primers mesos

Una vegada han passat nou mesos, i si l’embaràs ha resultat normal, el nin i la mare ja estan preparats per a un moment summament important a les seves vides: el part i el naixement de la criatura. Un part normal es desenvolupa en tres etapes: el treball de part, que dura entre dues i divuit hores aproximadament; el part pròpiament dit, que dura de quinze minuts a dues hores, i l’expulsió de les secundines, que té una durada d’uns vint minuts.

El treball de part comença amb les primeres contraccions de la mare, i el període es caracteritza per la dilatació del coll uterí. Les primeres contraccions es presenten aproximadament cada vint minuts, mentre que les darreres tenen lloc cada tres minuts. En aquest moment normalment es produeixen dos fenòmens, la desaparició del tap mucós i el trencament del sac amniòtic.

Emma.jpg

En el moment en el qual el coll uterí s’ha dilatat totalment i el nin ja està preparat per fer-se independent del cos de la mare, comença el part pròpiament dit. Ara també es produeixen contraccions, les quals són més intenses i duren més temps que les altres. Normalment la primera part del nin que surt a l’exterior és el cap, a aquest moment se li diu «coronament», i el nin sol estar mirant cap al terra. A vegades el nin pot venir de cul, o de cap però mirant al sostre, en aquestes ocasions el part és més complex.

En el període de les secundines es produeix l’expulsió de la placenta.

December 8, 2003 | Permalink