« 2. El naixement i els primers mesos | Main | a. Els reflexos del nadó »

2.1 Característiques del nadó

Quan el nin ha nascut requereix una adaptació important a la nova situació, i aquesta s’ha de realitzar ràpidament.

És molt important destacar que el nin ha adquirit ja independència de la mare, i totes les funcions que aquesta realitzava per ell passen a ser del nin. Ens referim a les funcions respiratòria, circulatòria, digestiva i de regulació de la temperatura.

Als primers segons de nàixer el nin ja ha de respirar pel seu compte, aquestes primeres respiracions produeixen un canvi fonamental en l’aparell circulatori, ja que la sang ja no es desplaça cap a la placenta, sinó cap als pulmons, per tant, el sistema circulatori deixa de ser fetal. Els nutrients a partir d’aquest moment arribaran al nin a través de la llet, i l’aparell digestiu començarà a funcionar per primera vegada.
El nin ja no estarà sempre a una temperatura constant de trenta-sis graus i mig, sinó que haurà d’adaptar-se a l’ambient, per això serà necessari que el sistema de regulació de la temperatura es posi en marxa. Tots aquests canvis no passen de cop, normalment els primers dies són un període d’adaptació necessari per al nin.

L’any 1953 Virginia Apgar va inventar una prova per determinar el grau d’adaptació del nin a la nova situació, des de llavors aquesta prova s’utilitza arreu del món tot d’una que neix la criatura. Aquesta prova s’aplica un minut després del naixement del nin i es torna a repetir als cinc minuts.
Test d’Apgar: mitjançant aquest examen s’avalua el pols, la respiració, el to muscular, els reflexos generals i el color de la pell. La puntuació màxima són deu punts, i es considera normal l’estat del nin a partir de set, i perillós quan és igual o inferior a quatre.

December 8, 2003 | Permalink